МБИ ДОБРА

СЛОБОДНИОТ ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ПРЕЗЕНТИРАН ПРЕД СТУДЕНТИТЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ БАЛКАНСКИ УНИВЕРЗИТЕТ

Членот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, Валентина Фидановска и стручното лице од Секретаријатот на Комисијата, Цветан Станоески, денеска пред студентите на Меѓународниот Балкански универзитет во Скопје, го објаснија основното човеково право кое произлегува од Уставот на Република Македонија и од Законот за слободен пристап до информации…

СТУДЕНТИТЕ ОД ФАКУЛТЕТОТ ЗА ДЕТЕКТИВИ И КРИМИНАЛИСТИКА НА ЕВРОПСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ИНФОРМИРАНИ ЗА ЗСПИЈК

Членот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, Валентина Фидановска и стручните лица во Секретаријатот на Комисијата, Јорданка Стојкова и Катерина Димовска Трајковска, денеска престојуваа во работна посета на Факултетот за Детективи и криминалистика на Европскиот универзитет во Скопје.

20141212_150445

РЕАЛИЗИРАНА СТУДИСКА ПОСЕТА НА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Претседателот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, Пеце Ташевски и членот Валентина Фидановска на 11 и 12 декември годинава, во Wilmslow, престојуваа во дводневна работна посета на Канцеларијата на Комесарот за информации на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска.

МАСОВКА СКОПЈЕ

РАБОТИЛНИЦА ЗА ПРАВОТО ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР ВО ГРАД СКОПЈЕ

Во салата на Советот на Град Скопје, во организација на мисијата на ОБСЕ и Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, денеска се одржа работилница за правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер.

ИНТЕРНЕТОТ ПОЛЕЗНА АЛАТКА КОЈА БАРА ОДГОВОРНО КОРИСТЕЊЕ

Заменик-претседателот на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер на Република Македонија, Блерим Исени и Жорж Поповски, вработен во Секретаријатот на Комисијата, присуствуваа на денешната јубилејна десетта меѓународна конференција е-Општество.мк:„Човекови права и интернет“, која се одржа во организација на фондацијата Метаморфозис. Во фокусот овојпат беа темите: слобода на изразување,…

tetovo slika 2

КОМИСИЈАТА И ОБСЕ РЕАЛИЗИРАА РАБОТИЛНИЦА И ВО ОПШТИНА ТЕТОВО

Функционирањето и реализирањето на надлежностите на Општина Тетово, една од универзитетските и средноучилишни центри во Република Македонија, денеска беше предмет на интерес на студенти и средношколци од овој регион, кои ги обиколија општинските простории и детално се запознаа со работата на постојните сектори и одделенија.

БИТОЛА

СТУДЕНТИ И СРЕДНОШКОЛЦИ НА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ЗСПИЈК ВО ОПШТИНА БИТОЛА

Првиот ден од месец Декември 2014 година, Општина Битола беше домаќин на студенти од повеќе факултети во овој универзитетски центар, како и на ученици од битолски средни училишта кои присуствуваа на настанот организиран по иницијатива од Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер.

КОНФЕРЕНЦИЈА- ЈАВНИТЕ НАБАВКИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Во организација на Центарот за граѓански комуникации, во рамките на Регионалниот проект “Кон ефикасни механизми во јавните набавки во државите (потенцијални) кандидати за членство во ЕУ“, на 27 ноември 2014 година во хотел „Арка“ беше одржана конференција на тема, „Јавните набавки во Македонија меѓу реалноста, законот и новите ЕУ директиви“.

20141126_113556

„КАРВАНОТ“ СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ПРОДОЛЖИ ВО ОПШТИНА ОХРИД

По Општина Штип, една од универзитетските центри во Република Македонија, на 26 ноември 2014 година, домаќин на студентите и на средношколците од факултетите и средните училишта беше Општина Охрид.